Na bratislavskej výstave sa môžu deti i dospelí hravo učiť nemčinu

21.03.2012 Bratislava

Bratislava 21. marca (TASR) - Putovnú výstavu Hovoríme po nemecky sprístupnia verejnosti vo štvrtok 22. marca o 17. hodine v Dvorane Ministerstva kultúry SR v centre Bratislavy, kde potrvá do 21. apríla. Obsahuje počiatky vývoja nemeckého jazyka i jeho súčasnú podobu vo vyjadrovaní mladých.

"Asi 500 exponátov na rôzne témy od slovníkov bratov Grimmovcov, cez originálne vydanie Goetheho Werthera až po filmové a zvukové dokumenty umožnia návštevníkovi zažiť nemčinu v jeho najrôznejších facetách a spoznať jej krásu, rôznorodosť, silu výrazových prostriedkov a schopnosť premeny," uviedla pre TASR Judita Kubincová z Goetheho inštitútu v Bratislave.

Podľa nej mediálne inštalácie a exponáty, s ktorými možno pracovať, vyzývajú na aktívnu účasť a ponúkajú radosť i napätie pre veľkých aj malých návštevníkov. Multimediálna interaktívna expozícia je vhodná najmä pre žiakov rôznych škôl, ktorí sa môžu prechádzať po nej a pritom používať materiály Goetheho inštitútu, hravou a fantazijnou formou skúmať nemčinu a tak sa zaujímať o vlastný aj iné cudzie jazyky. Pre učiteľov sú pripravené didaktizované pomôcky. Výstavu v Bratislave, kde sa voľakedy hovorilo tromi jazykmi, spestria najlepšie príspevky žiackej súťaže "Alles Deutsch oder was? alebo Šľak ma trafí z tej nemčiny!" ktorú pri príležitosti svojho 20-ročného jubilea organizoval Spolok učiteľov nemeckého jazyka a germanistov Slovenska (SUNG).

"S veľkou snahou a láskou vytvorené obrázkové slovníky, kalendáre, jazykové hry a napísané príbehy približujú, ako je nemčina po stáročia prepojená so slovenčinou a koľko jej slov je ešte aj dnes zastúpených v bežnej slovenčine," dodala Kubincová.

Výstavu, ktorá oživuje nemecký jazyk, vytvoril Goetheho inštitút a nadácia Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland. Premiéru mala v rokoch 2008/2009 v Bonne a od roku 2010 putuje po Európe. Videli ju v Paríži, Barcelone, Madride či Moskve.
 

Vyberte región